Strona główna Aktualności z Syrii

Aktualności z Syrii

Rodzina Rodzinie

Obecna sytuacja w Syrii

Wojna wkroczyła już w swój ósmy rok trwania. Siły rządowe odzyskały większość terenów Syrii, jednak nadal ścierają się z grupami rebelianckimi, co uniemożliwia stabilizację w kraju.

• W Syrii pomocy humanitarnej niezmiennie od 2016 roku potrzebuje 13 milionów osób, z czego ta pomoc nadal nie dociera do 8 milionów
  • Przed wojną w Syrii mieszkało 1,2 miliona chrześcijan. Dziś już tylko 450 tysięcy
  • 69% Syryjczyków żyje w skrajnym ubóstwie – tj. za mniej niż 1,9$ dziennie
  • 2,1 miliona dzieci nie chodzi do szkoły (36% wszystkich dzieci w wieku szkolnym)

Obecna sytuacja w Aleppo

Pod koniec 2016 roku linia frontu przesunęła się poza miasto, dzięki czemu znacząco poprawiła się sytuacja bezpieczeństwa. Wojna jednak nie zbliża się ku końcowi, na Syrię nadal nałożone są sankcje, utrudnione jest podróżowanie po kraju. Rodziny stoją przed ogromnym wyzwaniem odzyskania straconych lat nauki swoich dzieci, odbudowania szpitali i miejsc pracy. Sytuacja wielu z nich nadal pozostaje dramatyczna. Rodziny nadal potrzebują pomocy doraźnej.

Projekty Caritas Polska w Syrii

Od stycznia 2018 roku Caritas Polska nawiązała współpracę z ośrodkiem Hope Center w Aleppo, aby rozszerzyć zakres pomocy niesionej w Aleppo. Poza kontynuacją programu Rodzina Rodzinie rozpoczęto szereg inicjatyw o charakterze rozwojowym i duszpasterskim. Dzięki temu wsparciu część potrzebujących może rozpocząć żmudną drogę usamodzielniania się od pomocy z zewnątrz.

Poniżej znajdziesz najnowsze informacje o wszystkich inicjatywach prowadzonych w Aleppo.

Jak mogę pomóc?

Aktualności z Syrii