Strona główna O historiach

O historiach

Bliski Wschód to ludzie. Nie biało-czarne linijki w gazetach albo monotonne informacje zasłyszane w telewizji o 19:00. To właśnie do ludzi – nie do ich przekonań albo władzy – kierowane są działania Caritas.

Poznajemy ludzi w potrzebie każdego dnia. Widzimy z bliska ich radość i ich tragedie. Jak wspominał wybitny polski podróżnik Ryszard Kapuściński – są dla nas lustrem, w którym odbija się nasze człowieczeństwo. Dopiero w kontakcie z kimś odmiennym od nas możemy poznać samego siebie i odpowiedzieć sobie na pytanie, jaka jest nasza wiara. Czy przyjmuje bliźniego takim, jaki jest? Czy potrafi dzielić się miłością nawet z tym, który żyje i myśli inaczej?

Historie to miejsce, w którym poznasz mieszkańców Bliskiego Wschodu takimi jacy są. Bez koloryzowania czy oczerniania. Bez generalizowania i statystyk. Dowiedz się, jak Caritas Polska pomaga potrzebującym na Bliskim Wschodzie, komentuj i udostępniaj i wracaj do nas, aby przeczytać najnowsze artykuły o mieszkańcach Bliskiego Wschodu!